Category – Activiteiten

Certificaat Nederlands als Vreemde Taal

CNaVT

Cursisten die:

- willen gaan studeren aan een Nederlandstalige hogeschool of universiteit

- willen lesgeven aan een Nederlandstalige school maar een diploma van een anderstalige instelling hebben (B2 of C1 van een CVO mag ook)

moeten in het bezit zijn van een Certificaat Nederlands voor Anderstaligen (zie:http://cnavt.org/erkenning-certificaat).

Deze examen gaan door op zaterdag 5 mei 2018 van 9u tot 16 u. (Let op! dit examen kan NIET op een andere dag afgelegd worden, mis je deze kans dan moet je wachten tot mei volgend jaar).

Onze school richt 2 niveaus van dit examens op en cursisten krijgen vanaf september de kans om zich voor te bereiden.

We richten volgende examens op:

EDUP = educatief professioneel = C1

STRT = educatief startbekwaam= B2

Deze examens zijn erg moeilijk zowel wat inhoud als vorm betreft.

Ze zijn gericht op cursisten vanaf niveau 2.4

Welke begeleiding krijg je van onze school? (deze begeleiding is inbegrepen in het inschrijvingsgeld van onze cursisten)

- stuur een e-mail naar Els Moons els.moons@cvo-bec.be

- je krijgt maandelijks taken via mail (begin daarom zo snel mogelijk)

- je maakt de taken (zie deadline) en stuurt je werk terug

- je krijgt persoonlijke feedback

- je krijgt nieuwe taken

- op zaterdag 24 februari (van 9 tot 16 u) richten we een proefexamen in. Hieraan deelnemen verhoogt je slaagkansen aanzienlijk.

- Na het proefexamen krijgt je persoonlijke feedback en advies. Je beslist zelf of je je inschrijft voor het uiteindelijke examen in mei.

- Inschrijven doe je begin maart en je betaalt 75 euro. (je formulier ligt klaar aan de balie van de school – inschrijven is enkel mogelijk voor cursisten van onze school (en studenten VUB) anders moet je op zoek naar een ander examencentrum)

- Je krijgt de derde week van juli de resultaten via post en als je geslaagd bent, bezit je een internationaal certificaat.

Alvast veel succes,

Els

De taalTANDEM

tandem

Je bent cursist bij CVO BEC en hebt zin om met iemand de taal in te oefenen? Doe dan mee aan de taalTANDEM !

Wij zoeken je een geschikte gesprekspartner. Je spreekt tijdens jullie ontmoeting een half uur in je studietaal. Vervolgens draaien jullie de rollen om: je spreekt nu in jouw moedertaal met je gesprekspartner om hem/haar te laten oefenen. Zo leren jullie beiden iets bij.

Wat moet je doen? Ga naar www.cvo-bec.be/tandem met de volgende info:

 Naam en voornaam

 Moedertaal en studietaal

 Klascode en de naam van je leerkracht

 Beschikbaarheid (voor/namiddag/avond)

 Emailadres

Wij zoeken een cursist met een gelijkaardig profiel en regelen een eerste samenkomst. Op dat moment kunnen jullie gegevens uitwisselen en verdere afspraken maken. Wij zorgen ook voor een lijst met mogelijke gespreksonderwerpen. Heb je nog vragen of suggesties, voor of na het vormen van je Tandem, contacteer ons via tandem@cvo-bec.be

Bezoek aan Bruzz (Dimitrios Angelis & Khadija Mastari – N23E2)

B4

De klas van Ann De Schryver (N22E2) en de klas van Nico Puype (N23E2) in de televisiestudio van Bruzz.

Op donderdag 30 maart 2017 gingen wij met twee klassen – de klas 2.2 van lerares Ann en de klas 2.3 van onze leraar Nico – naar Bruzz in het Flageygebouw in Elsene.  Het historische gebouw ligt in een mooie buurt met twee vijvers en een groot plein.

Eerst maakten wij samen met Nico oefeningen met de Bruzz-krant.

B1

Dimitrios & Khadija maken oefeningen met de Bruzz-krant.

Toen wij klaar waren, gaf een marketingmedewerkster van Bruzz ons een rondleiding. We bezochten eerst de radiostudio terwijl een radioprogramma on air was.  De vrouw aan de microfoon gaf uitleg over haar job. Ze had een mooie stem. Vervolgens zijn we naar de redactie gegaan.  Er was een groot redactieteam waarin elke journalist een specifieke functie had (sommige journalisten schrijven artikels voor het papieren stadsmagazine, andere journalisten schrijven voor de online media).  Daarna gingen we naar de televisiestudio waar ze het nieuws presenteren. We hadden de studio al op televisie gezien en nu konden we er een foto nemen van onszelf.  We bezochten ook de montagekamer.

B2

Dimitrios in de Bruzz-studio.

Dan gingen wij naar het Flageyplein. Ann gaf er informatie over de buurt. Hier liep vroeger een beek, maar die werd gekanaliseerd en onder de grond gestoken.  Nu is het een dure buurt om te wonen.  We hebben een leuke wandeling in de zon gemaakt.  Het was warm weer en veel mensen dronken iets op een terras.

B3

Lerares Ann geeft uitleg over de Flagey-buurt.

Ons bezoek aan Bruzz en Flagey was interessant en leuk!

Een reis buiten de klas! Museum “Train World”

Trein3

logo2

Nederlands leer je niet alleen door in een klas lessen te volgen. Ook met andere activiteiten kan je de taal oefenen en nieuwe woordenschat leren. Op woensdagvoormiddag 21 december 2016 “reisden” de klassen N2.2 van Ann De Schryver en N2.1 van Frank Vanachter naar een nog nieuw museum in Brussel: Train World.

Dit boeiende museum vertelt je de geschiedenis van het treinverkeer in België, laat je in oude treinwagons klimmen, toont je beroemde treinen zoals de Oriënt Express of de Belgische koninklijke treinen. Ook allerlei voorwerpen in verband met het spoor zie je in deze immense tentoonstelling. Je komt er ogen tekort: een spoorhuis op ware grootte, stationsmaquettes, enz.

Bovendien loopt er tot eind april een extra tentoonstelling over Kuifje en de trein. Onze beroemde Belgische stripheld beleeft in de albums van Hergé veel avonturen met treinen en daarover vind je alles terug in de tijdelijke tentoonstelling die geïntegreerd is in de permanente zalen.

Binnenkomen doe je via de indrukwekkende oude lokkettenhal van het station van Schaarbeek. Maar vergeet zeker ook niet naar de gevel (= de façade) van dit prachtige gebouw te kijken voordat je binnengaat! Op het plein staat nu een gele wagon in verband met Kuifje. We maakten een leuke groepsfoto en kregen tegelijkertijd een vogel in beeld die met ons wilde meereizen…

De cursisten kregen van hun twee leerkrachten een serie vragen. Ze losten die op terwijl ze door het museum wandelden en goed rondkeken en borden met inlichtingen lazen (zie Sanda, Mamta en Charlotte van N22 aan het werk op de foto). Op die manier leerde de cursisten nieuwe woorden en nieuwe informatie!

Trein4

Meer dan twee uur duurde ons bezoek. Op het einde konden we in de winkel van het museum nog enkele leuke souvenirs kopen. Veel cursisten zeiden dat ze zeker nog eens willen teruggaan, want eigenlijk is twee uur niet genoeg. We raden iedereen dit museum aan! Ook kinderen kunnen er veel plezier beleven.

Het was een boeiende Nederlandstalige reis!

Tekst en foto’s: Ann De Schryver  (leerkracht klas 16N22A1)

Meer info: http://www.trainworld.be/nl

Op stap! Museum en theater!

Het Brussels Education Center vindt het belangrijk dat de cursisten de taal die ze bij ons studeren ook buiten de klas oefenen. Daarom organiseren we uitstappen: we bezoeken een museum, maken een wandeling in de stad met een gids (een persoon die uitleg geeft), enz.

logo2

De namiddagklassen N2.1 van Ann De Schryver en N2.2 van Nico Puype kozen samen twee activiteiten: een museumbezoek met een rondleiding (dit betekent dat een gids uitleg geeft terwijl je in het museum wandelt) en het theaterstuk “Lachland”, een voorstelling met grappen en muziek, speciaal voor anderstalige cursisten.

1)   In het museum: praten over schilderijen

Een initiatief van het Huis van het Nederlands en de Brusselse musea gaf ons de unieke mogelijkheid een gratis bezoek te brengen aan de “Koninklijke Musea voor Schone Kunsten”.  Dankzij deze samenwerking was ook onze gids, Isabel Vermote, gratis. Ons bezoek vond plaats op dinsdagnamiddag 15 november 2016.

In de klas hebben we de woordenschat eerst voorbereid met een oefening rond het thema “kunst” (bv. de woorden kunstenaar, schilderij, verf, beeldhouwwerk).

Museum

De gids sprak langzaam en duidelijk en gaf veel interessante uitleg over enkele kunstwerken. De cursisten kregen boeiende, actieve opdrachten (= instructies), bv. “Zoek in deze zaal een schilderij waarin jij het gevoel angst of woede ziet” (het gevoel = de emotie; angst = als je bang bent; woede = als je heel boos bent). Op de foto kan je zien dat de cursisten heel geconcentreerd luisteren.

We keken naar de details van enkele schilderijen. Daarna zeiden we: “Het is beter in een museum twee of drie kunstwerken lang te bekijken dan heel snel veel schilderijen te zien”.

Op het einde van de rondleiding kozen de cursisten in groepjes een schilderij dat ze aan hun medestudenten voorstelden: Welke beelden, kleuren en gevoelens zien we? Waarom vinden we dit schilderij mooi of interessant?”. De groepjes deden dat uitstekend en we applaudisseerden voor elkaar en voor onze gids.

Na het museumbezoek vulden de cursisten een enquête in voor Filip Permentier, een student kunstgeschiedenis aan de VUB. Filip doet onderzoek naar de rol van kunst en musea in het leven van mensen.

De cursisten waren heel enthousiast over deze namiddag.

Enkele reacties.

-Op één schilderij kunnen we verschillende gevoelens vinden. Dat is interessant. (Dalila – 16N21F1)

-Ik vond het schilderij met de vier vrouwen aan de zee heel mooi. De kleuren, de zee, de wind, de kleding. (Patricia – 16N21F1)

-Ik heb interessante informatie over de kunstenaars Rubens en Ensor geleerd. (Maxime – 16N21F1)

-Ik zou graag opnieuw een langere uitleg over enkele schilderijen krijgen.   (Victor – 16N21F1)

-Onze gids was zeer professioneel. Ze gaf ons belangrijke informatie over de kunstwerken en ze heeft ook interessante activiteiten voor ons georganiseerd. (Kristine – 16N22D1)

-Ik vond het museumbezoek een mooie ervaring en ik wil teruggaan met mijn vrouw. (Dimitrios – 16N22D1)

-Dank je voor dit bezoek. Ik wil nog! (Olena – 16N22D1)

Een perfecte combinatie van Nederlands leren en cultuureducatie!

 

2)   Het theater: muziek, grappen en cultuurverschillen

 

De cursisten van dezelfde twee klassen gingen op dinsdag 13 december 2016 in het “Klein Mercelistheater” in Elsene naar het theaterstuk “Lachland” (zie foto met affiche), een initiatief van de organisatie Fast Forward.

We keken vooraf in de klas naar twee korte presentatiefilmpjes: (https://youtu.be/7xAWTSJ3Ktw en https://youtu.be/8VIdZOoKdqE).

Het begon al heel actief: om in de sfeer van de titel “Lachland” te komen moest het publiek verschillende manieren van lachen oefenen: glimlachen, schaterlachen, … Om onze lachspieren extra op te warmen moesten we ook in de wangen van onze buurman of buurvrouw knijpen!

In de eerste scène denkt een lerares Nederlands dat een Marokkaanse man in een klaslokaal een student van haar Nederlandse les is, maar hij is leraar Arabisch. Dat geeft heel grappige misverstanden.

Het werd een voorstelling met veel variatie: liedjes, grappen, korte sketches met maatschappijkritiek en humoristische dialogen over cultuurverschillen en zelfs een beetje ballet!

De cursisten konden bijna alles begrijpen. De acteur Latif Aït speelde zijn rol van een administratieve bediende in enkele absurde sketches heel goed (bv. een klant moet in het gemeentehuis toch een nummertje trekken, ook als er niemand staat te wachten). Lennert Maes zong een liedje om alle leerkrachten te bedanken en het was leuk dat iedereen enthousiast meezong. Els Vertongen, zelf lerares Nederlands, vertelde ons op een hilarische manier de geschiedenis van de Galliërs en de Romeinen in België. We zullen nooit meer vergeten hoe de taalgrens in België er gekomen is… Dit alles met Peter Schoenaerts als regisseur. Proficiat aan het hele team!

Klas

Na het theater maakten we een foto met Peter Schoenaerts (zie hiernaast). De leerkrachten kochten ook het boek “Lachland”: een boek vol grappen en taalspelletjes. Uit dit boek geven we julllie graag nog een raadsel, een grapje en een tongbreker (= een zin die moeilijk is om bv. 5 x na elkaar snel uit te spreken).

-Raadsel: Hij vertelt altijd de waarheid, maar toch kan hij niet spreken   (de spiegel).

-Grapje: Een man wil kaartjes voor het theater kopen. “Voor Romeo en Julia?” vraagt de vrouw aan het loket. “Nee”, antwoordt de man, “gewoon voor mij en mijn vrouw”.

-Tongbreker: Max mixt whiskey in de whiskeymixer.

Meer info over de theatervoorstelling, het boek en nog veel andere interessante initiatieven van Fast Forward vind je op www.fast-forward.be

We wensen de acteurs van “Lachland” nog veel succes met deze voorstelling en we raden alle cursisten en leerkrachten Nederlands aan ernaartoe te gaan!

Ann De Schryver, Nico Puype en hun cursisten (16N21F1 en 16N22D2)

Uitstap naar…

Amsterdam_-_the_Canal_Ring_(8652262148)

Waar denk je aan bij de volgende woorden?

                         Fietsen

                        Grachten

                        Coffeeshop

                        Rembrandt

Nee. Utrecht is het niet. De Haag ook niet, daar gingen we vorig jaar heen. Rotterdam ook niet. Maar…juist ja, het is AMSTERDAM.

Op 13 mei 2017 gaan we met een grote bus naar deze stad in het noorden. Er kunnen 50 personen mee en ook jullie partner is welkom.

In de voormiddag gaan we allen samen door de grachten varen. Bernadette zal onze gids zijn en ons vanalles vertellen over de stad. Na een lekker lange lunchpauze gaan we ons opsplitsen in drie groepen.

Groep 1 gaat een museum van fotografie bezoeken (Huis Marseille), onder begeleiding van een gids. Dit kan je doen vanaf niveau 2.3.

Groep 2 gaat samen met de gids Hans een wandeling maken in de Jordaan, één van de oudste buurten van Amsterdam. Voor mensen vanaf niveau 2.2.

Groep 3 gaat naar Artis, de zoo van Amsterdam en het nieuwe museum Micropia, waar je het leven van microben kan ontdekken. Vanaf niveau 1.2.

Om de dag af te sluiten spreken we af in het Vondelpark voor het Vondelpark Openluchttheater, waar we kunnen genieten van dans, concert,… en hopelijk veel zon.

We vertrekken om 7u30 ’s morgens aan de Pleinlaan en we zullen daar rond 21u30 terug zijn.

Binnenkort krijg je meer informatie van je leerkracht en kan je je inschrijven voor deze leuke dag bij onze noorderburen.

Leen De Beuckelaere

(Photo: Wikimedia Commons)

Gelezen op een bank ….

Onvervreemdbaar Ida Gerhardt

Onvervreemdbaar

Dit wordt ons niet ontnomen: lezen
en ademloos het blad omslaan,
ver van de dagelijksheid vandaan.
Die lezen mogen eenzaam wezen.

Zij waren het van kind af aan.

Hen wenkt een wereld waar de groten,
de tijdelozen, voortbestaan.
Tot wie wij kleinen mogen gaan;
de enigen die ons nooit verstoten.

Ida Gerhardt

Certificaat Nederlands als Vreemde Taal 

Beste cursist in niveau 2.3 of hoger

Zou je graag eens deelnemen aan een internationaal erkend examen? Dat kan. Onze school fungeert als examencentrum voor het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT: www.cnavt.org). Je kan een keer per jaar deelnemen aan deze examens. Het examen is op zaterdag 6 mei 2017 gepland.

Wat kan je met dit certificaat doen? Een voorbeeld: als je in het bezit bent van Educatief Startbekwaam (voorheen PTHO) of Educatief Professioneel (voorheen PAT) mag je aan een Nederlandstalige hogeschool of universiteit gaan studeren.

De examens kosten 75 euro.

Deze examens zijn niet makkelijk en je moet je degelijk voorbereiden. Wij organiseren op 18 februari voor onze cursisten een proefexamen. Dan kan je precies nagaan hoe groot je slaagkansen zijn en kan je eventuele lacunes nog bijschaven.

Vergroot je slaagkansen en begin nu al met de voorbereiding. Je mailt mij, ik stuur je taken, jij maakt die en ik verbeter deze en je krijgt nieuwe taken.

Ben je geïnteresseerd? Dan volstaat het me te mailen. Vervolgens contacteer ik jou in verband met de voorbereiding. Laat me ook weten in welke klas je zit en wanneer je les volgt. (Deze voorbereiding is natuurlijk enkel voor onze cursisten en is gratis.)

Alvast veel succes els.moons@cvo-bec.be

Els Moons

Noteer volgende data in je agenda: zaterdag 18 februari en zaterdag 6 mei.

Laatste oproep Certificaat Nederlands als Vreemde Taal

Beste cursist in niveau 2.3 of hoger,

Zou je graag eens deelnemen aan een internationaal erkend examen?

Dan moet je je voor 19 februari aanmelden.

Je moet je namelijk inschrijven voor een gepast niveau en dat kan enkel als via taken duidelijk wordt, wat je niveau is.

Inschrijven en betalen (75 euro) moet aan de balie van de school in de week van 7 maart.

Het examen gaat door op zaterdag 30 april en het duurt de hele dag.

Ben je geïntersseerd? Contacteer dan voor 19 februari  els.moons@cvo-bec.be

Els Moons

(voor meer informatie ga naar de site: www.cnavt.org)

UITJE NAAR DEN HAAG

Trek je beste kloffie want zaterdag 30 april trekken we met z’n allen naar Den Haag!

Om 7.45u stappen we op de bus aan de ingang van Campus 11 (pleinlaan 11) en reizen we af naar onze bestemming.

Daar aangekomen splitsen we op in drie groepen. Voor iedere groep is er een stadswandeling voorzien met gids, helemaal aangepast aan jouw taalniveau!

Alle wandelingen eindigen pal in de binnenstad van Den Haag. Wie trek heeft in iets lekkers, krijgt anderhalf uur de tijd om te smikkelen en te smullen in één van de talloze lunchgelegenheden of op één van de vele zonnige pleinen. Gewoon een kroket uit de muur trekken kan natuurlijk ook.

In de namiddag hebben we drie verschillende activiteiten op touw gezet. Als je inschrijft pik je er eentje uit:

Een fietstocht

Wie graag wil weten waar de Mosselman vandaan komt, kan ‘m van jetje geven tijdens deze fietstocht langs de buitenwijken van Den Haag en het naburige Scheveningen.

Een bezoek aan het Mauritshuis

Het is zo klaar als een klontje: met zijn wereldberoemde verzameling schilderijen en unieke architectuur bezorgt het Mauritshuis iedere bezoeker kippenvel. Of je nou een doorwinterde kunstkenner bent of een nieuwsgierig groentje.

DH 3

Een rondleiding in proeverij van Kleef

Wie verkikkerd is op de Bourgondische kant van Nederland, krijgt de kans om een bezoek te brengen aan de jeneverdistilleerderij. Proeven mag, nogal wiedes!

Indien er tijd overblijft, krijgen jullie de gelegenheid om nog wat rond te slenteren in de smalle winkelstraten of als je dat wil, te ouwehoeren met een plaatselijke Hagenaar.
Om 17.30 verzamelen we opnieuw aan de bus en is het opgesodemieterd richting België.

Dit klinkt allemaal best aardig maar hoe schrijf ik me nou in??

Stuur vòòr 15 maart een e-mail naar: liesbeth.mets@cvo-bec.be met je naam + klascode en de optie voor de namiddag. Je ontvangt van ons een bevestiging en de betaalgegevens. Na betaling ben je zeker van een plaatsje op de bus.

(bvb: Joost Suikerbuik + N24MA2 + fietstocht)

Meer praktische info volgt in de brochure die jouw leerkracht je in de klas bezorgt.

Groetjes,

Team Den Haag

E-zine CVO BEC © 2017 Frontier Theme