Category – Digitale weetjes

Hieronder vind je drie links naar websites die je helpen om een nieuwe taal te leren.

ABC

Met duolinguo.com is een nieuwe taal studeren leuk en verslavend. Je leert lezen, luisteren en spreken en kan ook je vooruitgang meten. En je beslist zelf hoeveel tijd per dag je wil spenderen aan je les.

Babbel.com is een website van de Europese Unie die belooft een nieuwe wereld voor je te openen. De speelse taallessen zijn toegespitst op alledaagse gesprekken.

Youtube.com biedt je gratis filmpjes aan. Het is soms even zoeken, maar er is heel wat interessant materiaal voor de taalleerder te vinden: kijk- en luisterfragmenten, maar ook heuse ‘tutorials’!

(Foto: Pixabay)

Hier zijn drie digitale tips om dichter bij de natuur of ecologisch te leven.

green-living-153435_960_720

ECOSIA.org is de zoekmachine die bomen plant terwijl je zoekt. Met de inkomsten die gegenereerd werden uit advertenties heeft Ecosia ondertussen reeds 7 miljoen exemplaren aangeplant.

Geïnteresseerd in de natuur? Ga een kijkje nemen op europarc.org. De Europarc Federation verenigt ons natuurlijk erfgoed en zet zich in voor een duurzaam beheer van onze nationale parken.

Onegreenplanet.org is een platform dat consumenten, bedrijven en beleidsmakers aan de hand van originele initiatieven wil aansporen om duurzaam met voeding om te gaan en het impact op onze planeet te beperken.

(Foto: Pixabay)

Aan tafel! Met deze apps kan je op je smartphone de perfecte maaltijd samenstellen.

deliv

Deliveroo is een sportieve en ecologische manier om je maaltijd aan huis geleverd te krijgen: je bezorger fietst tussen het restaurant waar je je eten besteld hebt en je thuisadres. Op een kaartje volg je het af te leggen traject van je bestelling. Lekker en gezond (althans voor de bezorger).

Gluren bij de buren? Lang leve de pottenkijkers! Menu next door is de Airbnb voor koks. Met menunextdoor kan je meeëten met je buren.Je kijkt wat er morgen op hun menu staat en bestelt een extra portie voor jezelf.  Misschien ook een mooie kans om iets exotisch uit te proberen? Of om nieuwe vrienden te maken.

Wil je een oogje in het zeil houden wat die calorieën betreft? Dan kan je een beroep doen op Calorie counter. Deze app brengt je volledige verbruik in kaart.

(Photo: Wikimedia Commons)

Ben je nieuw in Brussel? Hieronder stellen we websites voor die Brussel verkennen in je studietaal.

Ben je op zoek naar informatie over Brussel in het Nederlands?

Dan moet je zeker een kijkje nemen op www.brusselnieuws.be. De website geeft een mooi overzicht van al het laatste nieuws uit de hoofdstad en besteedt ook aandacht aan cultuur en culinair plezier. Je vindt er relevante opiniestukken en mooie portretten van interessante Brusselaars.

Wil je je graag informeren en ook je Nederlands oefenen?

Dat kan via www.nedbox.be. Deze website combineert (ondertitelde) actualiteit met woordenschat- en grammaticaoefeningen.

Plan je een reisje? Deze apps en websites kunnen je helpen je uitstapjes in goede banen te leiden:

Voor chauffeurs die willen besparen op brandstofkosten en passagiers die goedkoper willen reizen is BlaBaCar de ideale oplossing: een website die passagiers en chauffeurs met vrije plaatsen samenbrengt voor autodelen en/of een pittig gesprek. blablacar.nl

Wie niet graag op hotel gaat kan het thuisgevoel ook in het buitenland recreëren dankzij Love Home Swaps: huizenruil doen in een ander land op lovehomeswap.com

Wil je je airmiles boosten? PaperFlies schuimt honderden websites af op zoek naar de goedkoopste vluchten. paperflies.be

Lang leve het massatoerisme! Groupon for traveling stuurt je mails met groepsaanbiedingen om er voor een prikje op uit te trekken. groupon.be/getaways

Woof woof Wwoofing! Geen website voor blaffende honden, maar wel voor reizigers die van bio boerderijen houden. Je kan in je vakantie als vrijwilliger op een organische boerderijen gaan helpen. In ruil voor je werk krijg je eten, onderdak en de kans alles te leren over een natuurlijke levensstijl. wwoof.net

De Greeters zijn enthousiaste ‘locals’ die je op vrijwillige basis een paar uren op sleeptouw nemen door hun stad en je laten kennismaken met hun favoriete hoekjes en plaatsjes. Op die manier krijg je een unieke vakantiebeleving met iemand die de stad binnenstebuiten kent. Je kan je ook zelf opgeven om in Brussel te greeten! globalgreeternetwork.info

Warm showers brengt fietsers samen. Vrijwilligers geven gratis onderdak, een warme maaltijd en een warme douche. Als tegenprestatie pak jij uit met je straffe fietsverhalen. warmshowers.org

Uber is een goedkope taxidienst: je kan je als chauffeur aanmelden of gebruik maken van de dienst als passagier. En je kan je chauffeur beoordelen, zodat anderen weten bij wie je goed zit! Uber.com

Digitale tips om energie te sparen.

FOTO digitale weetjes

Was je laatste elektriciteitsrekening een onaangename verrassing? Is het tijd om de kraan dicht te draaien? Dan heb je zeker iets aan onze handige suggesties om energie te besparen.

We hebben drie websites voor je opgelijst die vertellen hoe het moet:

Silbelga.be

Op de homepagina van Sibelga vind je een link naar de ‘energids’, een handige website met antwoorden op concrete energievragen voor Brusselaars.

Earthhour.be

Doe mee aan het low impact feest van het WWF. De volgende edite gaat door op 28 maart 2015. Bedoeling is om ons bewust te maken van alle uitdagingen voor het klimaat.

Energiesparen.be

Deze website van de Vlaamse overheid verschaft informatie over groen bouwen en verbouwen, groene energie, energieprestatiecertificaten, tips over zuinig met energie omspringen en informatie rond het overheidsbeleid.

Ken je onze Facebookpagina al?

logo2

FOTO FACEBOOK

Je vindt er up-to-date informatie over alles wat leeft in je favoriete school: de laatste nieuwtjes uit de klassen, leuke foto’s van onze uitstapjes en andere activiteiten, grappige anekdotes over taal, handige studietips van je leerkrachten en verrassende reacties van de cursisten.

Waarom ga je niet zelf eens een kijkje nemen? Je kan meteen onze pagina leuk vinden en zo maak je ook kans om een tablet te winnen want we belonen één van onze Facebookfans wanneer we de 1000stelike bereiken. En we hopen natuurlijk ook dat je een reactie plaatst op één van onze posts.

Ga snel naar facebook.com/CVOKHNB

Tot gauw op onze pagina!

Sites rond lezen

Lezen op het internet is een activiteit op zich. Zo kan je veel kranten op het internet lezen, meestal gedeeltelijk gratis, gedeeltelijk betalend, bv. www.destandaard.be; www.demorgen.be. De krant “Brussel deze Week” kan je volledig gratis lezen op het net: www.brusseldezeweek.be.

 

Er zijn heel veel interessante sites rond het thema (voor)lezen: sites met boekbesprekingen, sites met verhalen en sprookjes in audio-formaat, sites met catalogi van boeken, sites met gedichten, enz.

 

Hieronder brengen we je een subjectieve selectie van sites. Volledig zijn we zeker niet, maar we hopen wel dat iedereen hier iets vindt wat voor hem/haar interessant is. Vergeet niet onder “Luisteren” te kijken in deze lijst, want lezen kan via luisteren!

Specifiek voor de jonge lezertjes vind je sites in het artikel “Lezen en vertellen, een passie voor het leven” van Vera Janssens in de rubriek “Leerkracht in de kijker”.

 

Wablieft: eenvoudige krant/eenvoudige boeken

Eenvoudige krant, 1x/week, 48 nummers voor 28 €

Site: www.wablieft.be

Elke week kan je online gratis de voorpagina en enkele artikels lezen.

Een nog eenvoudigere versie van de Wablieft-krant is De kleine Wablieft: http://www.wablieft.be/krant/kleine-wablieft

 

“Wablieft” geeft ook boeken uit: boeken van Nederlandstalige auteurs in gemakkelijker Nederlands herschreven (niveau 2.1-2.3 à 2.4). Je vindt de titels en extra uitleg op: http://www.wablieft.be/boeken/wablieft-boeken.

De boeken bestaan ook op cd: http://www.wablieft.be/boeken/luisterboeken

In september 2013 verschenen de eerste beeldboeken van Wablieft: heel eenvoudige teksten met foto’s ter illustratie, voor beginnende volwassen lezers (1.1 en 1.2).

Passa Porta

www.passaporta.be

Internationaal literatuurhuis dat contacten legt tussen Nederlands-, Frans- en anderstalige literatuur. Boekhandel, workshops, festivals, contacten met buitenlandse auteurs, aandacht voor Nederlandse poëzie, … .

 

Dwarsliggers

Deze boekjes zijn maar een hand groot (niet groter dan een gsm of smartphone), maar zijn toch goed leesbaar. Ze passen met alle gemak in je handtas of broekzak. Handig voor op reis (als je niet voor een e-reader kiest, zie hieronder bij “E-reader”.  in deze lijst Er zijn nu al meer dan 250 titels als dwarsliggers te koop. Je vindt ze op:

http://www.dwarsligger.nl/titels/

 

E-reader en Kindle

Het formaat van één boek, maar met daarin zoveel titels als je Hans_e-readermaar wil: digitale boeken worden steeds populairder! Lees eens het artikel “Een e-reader? Nooit (dacht ik)” van Caroline Cajot in de rubriek “Leerkracht in de kijker”.  

Een site zoals www.amazon.com heeft een aparte rubriek digitale boeken. Op www.bol.com is dat ook het geval en je vindt daar zelfs een informatiepagina over digitaal lezen. Ze zijn goedkoper dan “papieren boeken”. De eindredacteur van ons e-zine, Hans Smet, is een enthousiaste gebruiker: zie foto. 

Op http://www.ereaders.nl/gratis_e-books vind je zelfs gratis e-boeken.

Iedereen leest

www.iedereenleest.be

Op deze site vind je duizenden leestips, van en voor lezers. Je kan boeken zoeken uit verschillende categorieën, maar je kan ook een boek zoeken dat bij je stemming van het moment past.
Bovendien komen er steeds leestips bij, want lezers kunnen
zelf boeken toevoegen.  

Ik haat lezen

www.ikhaatlezen.be

Deze site heeft aandacht voor mensen met dyslexie (je kan de tekst van de site ook laten voorlezen!) en geeft 30 redenen waarom lezen toch leuk is. De site verwijst ook naar de “Luisterpuntbibliotheek. www.luisterpuntbibliotheek.be

 

Lezen voor de lijst

www.lezenvoordelijst.be

Een site met veel titels, in twee leeftijdscategorieën: boeken voor lezers van 12-15 jaar, met 4 leesniveaus en 100 titels en boeken voor de leeftijdsgroep 15-19 jaar, met 6 leesniveaus en 200 titels (niveau 4, 5 en 6 in deze categorie zijn boeken voor volwassenen). Een interessante informatiebron!

 

Lezen voor iedereen

http://www.lezenvooriedereen.be/

Site met informatie over boeken die gemakkelijker zijn dan “gewone” boeken. Voor wie lezen moeilijk vindt (bv. omdat je de taal nog niet zo goed kent).

Ook www.eenvoudigcommuniceren.nl/ heeft een catalogus met eenvoudige boeken (o.a. voor volwassenen).

Zie bij “Wablieft” hierboven voor andere voorbeelden van boeken voor volwassenen in niet zo moeilijk Nederlands.

 

Luisterboeken

Lezen kan in deze tijd via luisteren! Veel boeken zijn ingesproken op cd. In grote boekwinkels vind je al heel wat titels. Zie in deze lijst ook bij “Luisterpuntbibliotheek”.

Luisterpuntbibliotheek: zie ook bij “Ik haat lezen”

http://www.luisterpuntbibliotheek.be/nl/

Luisterpunt is de bibliotheek voor personen met een leesbeperking (een “leesprobleem”). Het is een openbare bibliotheek die voor specifieke “lezers” werkt, bv. blinden, slechtzienden, personen met dyslexie, MS- en afasiepatiënt. Eigenlijk iedereen die moeilijk gewone, gedrukte boeken kan lezen. De site geeft informatie over brailleboeken en over “Daisy-luisterboeken”.

 

Luisteren: citybooks

http://www.citybooks.eu/nl/

Gratis luisterverhalen van 30 minuten van bekende auteurs over een aantal steden. Voor de gevorderde leerder. Opvolger van de “radioboeken”, zie hieronder.

 

Luisteren: radioboeken

www.radioboeken.eu

De voorloper van de “citybooks”. Radioboeken kan je nergens lezen. Het zijn verhalen door Nederlandse en Vlaamse auteurs speciaal geschreven en voorgelezen op verzoek van “de Buren”, het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur, wetenschap, kunst, politiek en samenleving. Radioboeken zijn geschikt voor gevorderde leerders, maar de “radioboeken voor kinderen” zijn ook voor lagere niveaus interessant.

 

Luisteren: sprookjes

http://www.denjobi.com/voorlezen/

Sprookjes uit de hele wereld worden in het Nederlands voorgelezen.

 

En ten slotte:

www.lezen.nl

Dit is geen boekensite, maar wel de site van de “Stichting Lezen”. Het gaat over lezen (of wat dacht je?) voor iedereen die graag activiteiten rond lezen organiseert: voor leerkrachten, ouders, andere geïnteresseerden. Met wedstrijden (zoals vorig schooljaar “De Weddenschap”, waaraan ook enkele klassen van het CVO-BEC met succes deelnamen), interessante informatie, artikels enz.

 

Veel lees- én luisterplezier!

Ann De Schryver (leerkracht Nederlands)

E-zine CVO BEC © 2017 Frontier Theme